TRANSILVANIA TOURIST SERVICE SRL
Cataloage
Poze Study Tour

Newsletter
abonare dezabonare
Căutare
căutare avansată


Transylvanian Castle Card Comunitate


OCEANIA >> Noua Zeelanda >> Conditii de calatorie - Noua Zeelanda descriere
Noua Zeelandă
  • Pentru a verifica dacă există restricţii de călătorie, daţi click aici.
Ultima actualizare: 09 ianuarie 2013

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români pot călători în Noua Zeelandă fără viză de intrare.
Perioada de şedere admisă pentru călătoriile fără vize este de 90 zile intr-un interval de 6 luni de la data primei intrări.
Cetăţenii români care doresc să rămână în Noua Zeelandă pentru un interval de timp mai mare, trebuie să aplice, în prealabil, pentru obţinerea unei vize. Pentru mai multe detalii, vă puteţi adresa Ambasadei Noii Zeelande la Bruxelles.
Cancelaria
Adresa: B-1040 Bruxelles (Etterbeek), Avenue des Nerviens 9/31 - 7th Floor
Telefon: (0030-02) 550 12 21
Fax: (0030-02) 513 48 56
E-mail:
nzemb@skynet.be
Web site: 
www.nzembassy.com/belgium
Program de lucru: 9.00-13.00; 14.00-17.30
Se solicită la intrarea în Noua Zeelandă:
  • bilete de călătorie dus-întors sau dovada existenţei aranjamentelor de călătorie de plecare din Noua Zeelandă;
  • dovada scopului călătoriei, respectiv pentru scop turistic - programul general al vizitei, principalele obiective, pentru scop de afaceri - date despre contactele de afaceri, firme;
  • dovada mijloacelor financiare necesare întreţinerii pe durata şederii în Noua Zeelandă (dacă persoana are deja plătită cazarea şi face dovada acestui fapt, suma minimă de bani este de 400 $ neo-zeelandezi/persoană/lună, iar dacă persoana nu are asigurată cazarea, suma minimă este de 1000 $ neo-zeelandezi/persoană/lună).
Atenţie! Deşi pentru cetăţenii români nu este necesară viză de intrare în Noua Zeelandă, autorităţile de frontieră efectuează, ca şi în cazul cetăţenilor altor state care nu au nevoie de viză de intrare, interviuri prin care să stabilească dacă scopul declarat al călătoriei este cel real. În cazul în care autorităţile menţionate consideră că rezultatul interviului nu este satisfăcător, pot refuza intrarea în Noua Zeelandă şi hotărî returnarea persoanei cu primul zbor disponibil.
Pentru verificarea condiţiilor de obţinere a vizelor de intrare în Noua Zeelandă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile neo-zeelandeze:
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Asistenţă consulară
România nu are reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Noua Zeelandă.
Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.
În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.
Cetăţenii romani care doresc să călătorească în Noua Zeelandă sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Australia şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Există un consulat onorific al României la Wellington care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Ameninţări teroriste 
Riscul ameninţărilor teroriste în Noua Zeelandă este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.
Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc în Noua Zeelandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile neo-zeelandeze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (
www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate  
Noua Zeelandă este considerată o ţară sigură.
Va recomandăm să păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală, precum şi cel mai apropiat oficiu consular român. (Vezi rubrica de mai jos - Asistenţă consulară)

Sistemul medical 
Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
Cetăţenii români nu beneficiază de asistenţă medicală gratuită în Noua Zeelandă. Costurile pentru asistenţa medicală sunt foarte mari.
Recomandăm cetăţenilor români să solicite de la agenţia cu care au încheiat contractul de asigurare în România coordonatele unităţilor medicale (publice sau private) din Noua Zeelandă care le vor accepta asigurarea.
Cetăţenii români pot încheia asigurări medicale şi pe durata şederii în Noua Zeelandă.
În cazul în care cetăţenii români doresc să practice sporturi periculoase (bungee jumping, scufundări, alpinism, etc.) le recomandăm să se asigure că asigurarea lor medicală acoperă acest gen de activităţi.  
Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto 
  • Circulaţia auto
Circulaţia auto se desfăşoară pe partea stângă a drumului. Regulile de circulaţie sunt determinate de sistemul de circulaţie pe partea stângă. În intersecţiile cu sens giratoriu, autovehiculul  aflat deja în intersecţie are prioritate.
  • Starea drumurilor
Starea drumurilor este în general foarte bună.
Limitele de viteză admise
  • 50 km/oră în localităţi;
  • 100 km/oră în afara localităţilor
Centura de siguranţă
Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie, inclusiv pentru pasagerii de pe locurile din spate ale maşinii.
Pentru copii există sisteme speciale de centuri de siguranţă, în funcţie de vârsta acestora.
  • Permisul de conducere
Cetăţenii români pot circula în Noua Zeelandă cu permisul de conducere românesc valabil pentru o perioadă de 12 luni de la sosirea în acest stat.
Persoanele care doresc să conducă autovehiculul şi după expirarea acestui interval de timp vor trebui să obţină permisul de conducere neo-zeelandez.
  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie 
Numărul de telefon pentru urgenţe medicale, accidente grave, incendii etc. este 111. Acest număr este gratuit şi este valabil pentru tot teritoriul Noii Zeelande.
În cazul producerii unui accident, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român. (Vezi rubrica de mai jos - Asistenţă consulară)

Utilizarea cărţilor de credit 
Sistemul de plată cu carte de credit (Visa, Mastercard, American Express) este larg utilizat în Noua Zeelandă.
Alte sisteme de plată utilizate: transferul bancar, plata prin cec sau ordin de plată.

Regimul medicamentelor 
Medicamentele sau alte produse farmaceutice trebuie declarate la intrarea în Noua Zeelandă. Se recomandă ca acestea să fie însoţite de prescripţie medicală în care să se specifice starea medicală a persoanei şi medicaţia recomandată.

Regimul animalelor de companie  
Animalele de companie nu pot fi introduse în Noua Zeelandă fără îndeplinirea unor condiţii specifice, stabilite de serviciul neo-zeelandez de carantină (tel. 0064.9256.8547).
Informaţii suplimentare sunt disponibile la adresa: http://www.maf.govt.nz/ (Ministry of Agriculture and Forestry).

Reglementări vamale 
Noua Zeelandă aplică reglementări vamale stricte.
Autorităţile locale interzic sau supun unor condiţii speciale introducerea în Noua Zeelandă a unor produse animale şi vegetale (produse din lemn, ouă, produse din carne, produse lactate, fructe, plante uscate, seminţe, bulbi, scoici, pene).
Introducerea oricăror pesticide, materiale genetice sau germeni poate constitui o ameninţare serioasă, de aceea există proceduri şi verificări stricte în acest sens.
În situaţia în care există dubii cu privire la posibilitatea introducerii unui produs în Noua Zeelandă, acesta va trebui declarat la vamă sau aruncat în coşurile special amenajate în acest sens, existente în aeroporturi.
Informaţii suplimentare sunt disponibile la adresa: http://www.maf.govt.nz/ (Ministry of Agriculture and Forestry).
Atenţie! Toate persoanele au obligaţia să declare funcţionarilor vamali de la punctul de frontieră, la sosire, produsele alimentare (vegetale sau animale) şi alte produse interzise pe care le au posesie.
Această prevedere legală este o obligaţie strictă şi încălcarea ei este considerată infracţiune, chiar şi în cazul în care este comisă neintenţionat sau ca urmare a uitării efectuării declaraţiei, pentru care nu există cale de apărare.
Vor fi aplicate amenzi substanţiale celor care încalcă această regulă, acestea urmând a fi achitate pe loc.
Ofiţerii Ministerului Agriculturii şi Serviciilor Carantinei Forestiere a Noii Zeelande sunt autorizaţi să facă orice fel de verificări asupra bagajului de cargo. Ofiţerii de securitate ai aeroportului sunt autorizaţi sa verifice bagajul de mână.
Toate produsele care intră sub incidenţa „Convenţiei Privind Comerţul Internaţional cu Specii Sălbatice, de Faună şi Floră pe Cale de Dispariţie” trebuie declarate.
 
------------------------------------------------------------------------------------------
 
Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.


Informaţii despre SC. TRANSILVANIA TOURIST SERVICE SRL.